+36 30 993 2316

+36 30 993 2316

dr.j.mikola@gmail.com

Endovénás visszérműtétek

Rádiófrekvenciás (EVRA) vagy lézeres (EVLA) endovaszkuláris abláció

A modern sebészet a betegek korai gyógyulása és kisebb műtéti terhelése érdekében a minimál invazív sebészet irányába halad. Nem maradt le az érsebészet sem, ahol a visszerek kezelésében bő egy évtizede megjelent az endovénás abláció.

Az endovénás abláció (lat. ablatio – eltávolítás) azt jelenti, hogy a helyi érzéstelenítő- és hűtő oldattal körülvett eret az ér belsejében közölt energiával zárjuk el. A használt energia fajtájától függően lézeres (EVLA) vagy rádiófrekvenciás (EVRA) eljárásról beszélünk.

Az endovascularis műtétnek számos előnye van a hagyományos nyitott műtéttel szemben:

  • nincs a lágyékhajlatban metszés, nincs fertőzésveszély, tisztálkodási kényelmetlenség
  • a kíméletes és hatékony technológiának köszönhetően minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, ezért minimális a műtét alatti és utáni sebfájdalom
  • a műtéteket egynapos sebészet keretén belül alkalmazzuk, a beteg néhány óra múlva már felkelhet, lábra állhat és akár hazamehet
    a műtét gerinc közeli érzéstelenítés vagy altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben végezhető, esetleg vénás gyógyszeres rásegítéssel
    az esztétikai eredmények látványosan jobbak a hagyományos műtétekhez képest
  • a műtét után pár nappal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
  • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől


A rádiófrekvenciás készülék a mikrohullámot használja fel a kezelésre. Ez magas frekvenciájú energia segítségével, 4 MHz-es rezgések által hőhatást fejt ki az erekre, és ezzel elpusztítja a kapilláris erek falát és tartalmát – ezt nevezik termokoagulációnak. A kezelt véna érfala összezáródik, a benne lévő vér megalvad, az ér elzáródik, majd zsugorodik és mintegy fél év alatt teljesen felszívódik.

A rádiófrekvenciás visszérműtét altatás, gerinc-érzéstelenítés és vágás nélkül történik.
A lézer alkalmazásakor neo V dióda lézer készülékkel 1470 nm hullámhosszon közöljük az energiát. A legfejlettebb technikát képviselő készülék energiája a szöveteket alkotó vízmolekulában nyelődik el. A műtéthez 360 fokban sugárzó radiális szálat használunk, mely az érfal teljes belfelületén egyidőben hat

Milyen vizsgálatok előzik meg az endovénás visszérműtéteket?

Az endovénás visszérműtét előtt a betegek részletes érsebészeti vizsgálaton (fizikális vizsgálat, Doppler vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás ultrahang), majd általános belgyógyászati vagy aneszteziológiai vizsgálaton esnek át, vérvétel, EKG vizsgálat történik.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet teljes sterilitás biztosítása mellett műtőben végezzük. Első lépésben ultrahang segítségével meghatározzuk a kezelés kezdőpontját. Helyi érzéstelenítés mellett a katéter bevezetéséhez szükséges kanült beszúrjuk a tág vénába. A kanülön keresztül a fő vénatörzs lumenébe vezetjük a rádiófrekvenciás vagy lézeres katétert a lágyék- vagy térdhajlatig. Ezt követően szintén ultrahang ellenőrzése mellett érzéstelenítő oldatottal fecskendezzük körbe az operálandó vénatörzset, hűtött burkot képezve a környező szövetek védelmére. A termokoaguláció fentről lefelé, az rádiofrekvenciás- vagy lézer katéter folyamatos lassú visszahúzása mellett, ultrahangos kontroll alatt történik. A fő vénatörzs ellátása után, ha szükséges, sor kerülhet a kisebb oldalágak kezelésére is. Specialis mikrosebészeti eszközzel, kis tűszúrásnyi nyíláson keresztül egy-egy speciális kisebb katétert vezethetnek be az egyes oldalágakba is (ún. microvariectomia), és ezek kezelése is megtörténik. Sok esetben az oldalágakat HAB-szkleroterapiával zárjuk, és ekkor még a pár microvariectomiával ejtett apró seb is elkerülhető.

Milyen hosszú a műtét?

Az endovénás visszérműtét időtartama 15-60 perc, a terület nagyságától függően.

Mik a teendők a műtét után?

A műtét végén a végtagra combtőig rugalmas pólyát, illetve harisnyát helyeznek fel, melyet három napig csak zuhanyzáshoz szabad levenni. Három nap után a harisnyát már elég csak nappal viselni. A beavatkozás után, néhány órás ágynyugalmat követően a beteg felkelhet, panaszmentesség esetén otthonába távozhat.

A műtét után ultrahangos kontroll vizsgálat történik. Műtét után 5 napig a beteg naponta egy alkalommal véralvadásgátló injekciót ad be magának trombózis megelőzés céljából.

Mennyi munkakieséssel jár a műtét, mikor dolgozhatok újra?

A műtét után 1-2 nappal a páciens a rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viselése mellett teljesen munkaképes, a harmadik napon akár munkába állhat, de a nehéz fizikai munka végzése és a sportolás néhány hétig még ellenjavallt. A műtét teljes gyógyulási ideje csupán néhány nap, a hagyományos műtétekkel szemben nem kíván meg több heti pihenést.

Hatékony a módszer? Előfordulnak utópanaszok?

A technika hatékonysága kiváló, hosszú távon is tünetmentes állapotot lehet elérni az eljárással. A sebfájdalom minimális, szövet közötti bevérzések ritkán jelentkeznek. Egyes esetekben a műtét utáni 2-3. napon jelentkezhet enyhe égő fájdalom a comb belső felszínén, mely szokványos fájdalomcsillapítóra szűnik.